Cum incepem tirul cu arcul? Aceasta intrebare ne este adresata deseori de catre arcasii incepatori. Exista o documentatie online despre tirul cu arcul, dar incepatorului ii este foarte dificil sa filtreze informatiile corecte de cele incorecte. In tirul cu arcul, poate chiar mai mult decat in alte sporturi, este esentiala deprinderea unei tehnici corecte inca de la inceput, pentru a evita erori, dar si pentru a preveni posibile accidentari. Asadar, cum incepem tirul cu arcul?

Ce stil de tir cu arcul ma intereseaza?

La fel cum si alte arte martiale se impart in diverse discipline, exista si in tirul cu arcul diverse stiluri de arc si tragere. Fiecare stil de tragere are propriul specific, propriile reguli si, poate cel mai important, pentru fiecare stil se potriveste un anume tip de arc. Arcasul poate alege intre tirul cu arcul olimpic (singura disciplina admisa la Jocurile Olimpice), tirul cu arcul traditional (preferat de cei pasionati de istorie sau reenactment, cu un interes deosebit fata de aspectul cultural al sportului) si arcul compound (cel mai modern tip de arc, puternic augmentat tehnologic si mult mai precis fata de celelalte tipuri de arc). V-am pregatit mai multe informatii pe o alta pagina dedicata diverselor tipuri de arc. De asemenea, puteti afla mai multe detalii despre diversele stiluri de tragere.

Deprinderea tehnicii corecte

Tirul cu arcul este un sport in care este vitala deprinderea tehnicii corecte de tragere inca de la inceput, pentru a evita erori de durata si accidentari. Niciun ghid online nu poate substitui lectiile cu un antrenor de tir cu arcul, prin urmare, va invitam la clubul nostru, pentru a deprinde tainele tirului cu arcul. Cu toate acestea, va putem oferi o idee generala cu privire la bazele tehnicii corecte.

Pozitia corecta de tragereIn primiul rand, trebuie adoptata pozitia corecta. Pentru aceasta, arcasul se pozitioneaza cu fata spre tinta si se intoarce la 90 de grade spre dreapta fata de tinta. Umarul stang al arcasului ar trebui sa fie orientat catre tinta, in timp ce privirea si partea frontala ar trebui sa fie orientate la 90 de grade fata de tinta. Arcasul intoarce capul spre tinta si orienteaza bratul de arc (bratul stang pentru dreptaci, invers pentru stangaci) spre tinta. Aceasta este pozitia de tragere.

Picioarele trebuie tinute la o latime de umar, usor departate. Spatele este drept. Arcasul isi controleaza pozitia, dar sta relaxat. Se pregateste pentru secventa de armare.

Secventa de armare incepe prin plasarea sagetii pe fereastra de tragere a arcului. Mana de arc (stanga la dreptaci) impinge cu podul palmei in crosa arcului intr-o maniera relaxata, fara sa stranga manerul arcului in pumn.

Dupa plasarea sagetii pe fereastra, mana de tragere (dreapta la dreptaci) este pozitionata pe coarda. Coarda este apucata cu trei degete, aratatorul, degetul mijlociu si inelarul. Degetele se indoaie usor pe coarda la prima canelura, fara a strange coarda.

Se ridica arcul in linie cu tinta (la distante mici, se recomanda ca varful sagetii sa fie plasat putin sub punctul de ochire, deoarece sageata va fi lansata cu bolta din arc) si se incepe armarea. Bratul de arc (stangul la dreptaci) ramane intins, in timp ce bratul de tragere (dreptul la dreptaci) incepe sa traga de coarda. Bratul de tragere trebuie sa ramana in permanenta paralel cu solul, evitandu-se fluctuatiile de pozitie. Cotul nu trebuie sa migreze in sus sau in jos, ci sa ramana la acelasi nivel.

Coarda trbuie adusa intr-un asa-numit “punct de ancorare”, adica un punct pe fata arcasului, unde armarea se va sfarsi de fiecare data. In general, incepatorilor le este recomandat coltul gurii. Mana de coarda trebuie sprijinita pe fata, in dreptul coltului gurii. Pozitia se pastreaza cateva secunde, pentru a permite corpului sa intre in repaus total. In momentul cand corpul s-a stabilizat, arcasul poate da drumul corzii. Aceasta a fost secventa de tragere.

Invatati sa trageti

Dupa cum spuneam anterior, niciun ghid online si nicio carte nu poate tine loc de antrenament alaturi de un antrenor de tir cu arcul, alaturi de alti arcasi prietenosi si pregatiti sa ofere un sfat si o mana de ajutor. Daca cele citite v-au convins si mai mult ca tirul cu arcul merita incercat, va asteptam la clubul Ares Archery, sa tragem impreuna.

PROGRAMATI O VIZITA