Stiluri de tragere cu arcul

Exista mai multe discipline si tipuri de competitie prin care arcasii isi pot exprima dragostea fata de tirul cu arcul. Fiecare dintre aceste stiluri are reguli proprii, sub egida carora se desfasoara concursurile si campionatele respective. Categoriile mari sunt: target, field, 3D, traditional si flight. Intre acestea exista, desigur si suprapuneri. Spre exemplu, un arcas traditional ar putea concura la competitii de target, field si flight. In ciuda acestor asemanari, cele cinci stiluri majore sunt suficient de diferite pentru a necesita o prezentare individuala. Fiecare reprezinta o oportunitate de a descoperi (sau redescoperi) tirul cu arcul.

Target

Tinta pentru tragerea targetCompetitiile de target folosesc tinte circulare, pozitionate la distante fixe marcate. Acestea sunt, de fapt, acele tinte in cinci culori, asociate automat cu tirul cu arcul. Se trage pe teren plan, de la o linie de tragere. Tintele sunt insemnate cu punctaje de la 1 la 10, iar dimensiunea acestora si distanta de tragere pot varia. Acestea sunt tintele folosite si in cadrul competitiilor olimpice. Probele pot fi organizate in aer liber sau in sala, in functie de sezon. Competitiile de primavara si vara se desfasoara in aer liber, fiind folosite tinte amplasate la distante de 30, 50, 70 si 90 de metri pentru barbati, respectiv 30, 50, 60 si 70 de metri pentru femei. Juniorii si copiii trag la distante diferite. In timpul sezonului de toamna si iarna, se trage in sala, la tinte de 40 de cm, amplasate la distante de 18 si 25 de metri.

Cea mai cunoscuta si prestigioasa forma de target archery o reprezinta Jocurile Olimpice. Necesita mult antrenament si ani buni de pregatire pentru a ajunge in echipa nationala ce reprezinta tara la competitiile olimpice sau paralimpice, care au loc o data la patru ani. Peste 140 de tari participa la probele olimpice de tir cu arcul. Rundele olimpice sunt eliminatorii, meciurile fiind disputate la distanta de 70 de metri, folosindu-se exclusiv arcuri olimpice. Tinta masoara 122 cm, centrul de 10 puncte fiind putin mai mare decat o minge de tenis.

Field

Proba de tir cu arcul fieldProbele de field implica tragerea la tinte dispuse pe distante diferite, de multe ori nemarcate, in teren plan sau accidentat. Tintele pot fi plate sau tridimensionale. Aceasta disciplina este deseori comparata cu golful, datorita terenului si a obiectivelor. Competitiile se desfasoara deseori in natura, in camp sau in padure. Probele sunt distractive si constutuie adevarate provocari. Tintele sunt deseori pozitionate pe dealuri sau in panta, arcasii fiind nevoiti sa foloseasca diverse pozitii de tragere neconventionale. Avantajul il au arcurile compound, datorita precizie acestora, insa aproape orice tip de arc potrivit pentru field archery. Este o disciplina foarte populara si pentru arcul traditional. Exista si competitii indoor, dar cele mai spectaculoase evenimente au loc in aer liber, in padure.

Exista trei tipuri principale de tinte, rundele field, rundele hunter si rundele animal. Se plaseaza 28 de tinte, la care se trage in doua serii de cate 14. Rundele field sunt tinte circulare, colorate in alb si negru, cu puncte intre 3 si 5, dispuse la distante variabile, de pana la 70 de metri.  Tintele hunter sunt colorate diferit de cele field, desi punctajul este similar. Rundele animal folosesc tinte 2D de forma animala, cu un sistem de punctare distinct de celelalte runde. Tinta este marcata cu trei zone de scor, de 5, 8 si 10 puncte.

3D

Tinta arc 3DTragerea 3D reprezinta o subdiviziune a tirului field, folosindu-se modele de marime naturala dupa animale salbatice sau creaturi mitologice, in functie de competitie. Scopul este simularea cat mai acurata a conditiilor de vanatoare, intr-un context sportiv sigur si reglementat. Tintele sunt fabricate din spuma si sunt plasate pe distante variabile, in teren accidentat. Exista si competitii indoor, insa, ca si in cazul probelor field, cele mai spectaculoase evenimente au loc in padure.

 

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale acestei probe o reprezinta estimarea distantei si a nivelului terenului. Distantele pot fi inselatoare, iar denivelarile de teren si unghiurile de tragere neconventionale fac din tirul cu arcul 3D o proba iubita de catre foarte multi arcasi. Orice arc poate fi folosit la 3D, fie ca este traditional, recurve modern sau compound. Singurele arcuri mai putin practice sunt arcurile olimpice, din cauza elementelor ajutatoare care scad manevrabilitatea prin padure.

Traditional

Tinta traditionala turceascaArcul traditional atrage foarte multe categorii de practicanti. Unii il incep datorita pasiunii pentru istorie, altii, datorita fascinatiei pentru legendele cu Robin Hood, altii pur si simplu cauta provocarea de a trage cu un arc simplu, fara sisteme de ochire, stabilizatoare sau tehnologii ajutatoare ori adaptari moderne.

 

Ca si in cazul competitiilor de field, majoritatea evenimentelor de arc traditional se desfasoara in aer liber, in padure sau pe teren accidentat. Tintele variaza foarte mult de la competitie la competitie. Exista cateva modele traditionale, insa imaginatia organizatorilor este singura care poate stabili limitarile tipului de tinta folosita. In primul, exista tinte standard provenite din diversele culturi ale lumii. Spre exemplu, arcasii turci trag la o tinta in forma de para, construita din piele, umpluta cu diverse materiale si avand mai multe zone de scor. Este o tinta asociata in mod traditional arcasilor calare. Un alt exemplu este tinta bhutaneza, constand intr-un par scurt de lemn, plasat la o distanta de aproximativ 145 de metri. In afara de aceste tinte traditionale, organizatorii pot opta pentru tinte mobile, tinte care reconstituie scenarii istorice, tinte la care se trage cu spatele sau probe de viteza, care necesita tragerea cat mai multor sageti intr-un interval de timp dat.

Flight

Tirul cu arcul flightO alta disciplina adorata de catre arcasii traditionalisti o reprezinta proba de flight, al carei unic obiectiv este trimiterea sagetii la o distanta cat mai mare, acuratetea fiind complet ignorata. Arcasii trag dintr-un punct fix, iar cel care a tras cel mai departe este declarat invingator. Pentru a maximiza distanta si a minimiza influenta facotrilor de mediu, se folosesc diverse metode, precum scurtarea penelor sagetii, folosirea unor materiale usoare in constructia sagetii si chiar folosirea unor sageti mai scurte. Este o proba de iscusinta, deoarece trebuie gasita combinatia perfecta dintre materialele folosite si tehnica de tragere.

       

Leave A Comment

Categorii