Primim foarte des intrebarea “de ce ar trebui sa practic tirul cu arcul?” Sau “care sunt beneficiile tirului cu arcul?” La prima vedere, acest sport ar putea parea static si relativ simplu de practicat. Cu toate acestea, pe masura ce ajungi sa il cunosti, intelegi ca este o arta martiala complexa, cu foarte multe efecte pozitive, atat pentru trup, cat si pentru minte.

Tirul cu arcul dezvolta muschii spatelui

Filmele hollywoodiene prezinta adesea arcasii drept razboinici cu o pregatire fizica modesta. Deseori, intr-un grup de aventurieri, arcasul este cel mai firav, uneori rolul revenindu-i unei femei sau chiar unui copil. Aceasta este o preconceptie gresita, ce denota neintelegerea dinamicii unui arc. Desi forta fizica nu este obligatorie pentru un incepator, un arcas profesionist al trecutului, care manuia un arc de razboi trebuia sa isi dezvolte, mai inainte de orice, muschii dorsali. Trasul cu arcul lucreaza mai multe grupe de muschi, deltoizii, tricepsii, trapezul si muschiul romboid fiind lucrate, in mod sistematic, in timpul secventei de tragere.

Grupele de muschi antrenate in tirul cu arcul

Trasul cu arcul imbunatateste puterea de concentrare

Arcasii trebuie sa se ocupe nu doar de conditia fizica, ci si de capacitatea mintala, dezvoltandu-si puterea de concentrare, adaptabilitatea si capacitatea de atentie. Sportivii invata sa filtreze orice distragere, concentrandu-se exclusiv pe ochirea tintei si pe respectarea secventei de tragere. In plus, tirul cu arcul antreneaza coordonarea si echilibrul.

Arcul si sagetile cultiva rabdarea

Cine pretinde a fi un om rabdator nu a incercat niciodata sa traga cu arcul. Tirul cu arcul este un sport ce necesita rabdare, avand un ritm aparte. Este un sport fundamentat nu in viteza, ci in tehnica si precizie. Iar precizia necesita timp, studiu si mult antrenament.

Tirul cu arcul dezvolta disciplina

In tirul cu arcul, performanta se poate obtine numai prin consistenta, atentie minutioasa la detalii, concentrare pe forma si exercitiu continuu. Toate aceste elemente fac din acest sport o arta martiala axata pe intarirea disciplinei si pe formarea de caractere puternice. Este o activitate perfecta pentru cei care vor sa isi antreneze anduranta si ambitia.

Tirul cu arcul intareste increderea de sine

Sentimentul eliberarii unei sageti si a atingerii unui obiectiv ajuta la construirea increderii de sine si naste un simt al implinirii. Desi competitiile se desfasoara impotriva altor sportivi, fiecare arcas stie ca, de fapt, adevaratul adversar este propria sa persoana. Fiecare obiectiv pe care il atingem, in drumul spre perfectionarea tehnicii de tragere, nu este altceva decat depasirea unei limitari personale.

Arcul uneste oamenii, este un liant social

Tirul cu arcul este un sport social, dar, mai mult de atat, este un fenomen social. Arcasii se intalnesc, organizeaza evenimente, discuta despre arcuri si sageti, despre tehnici, despre istoria disciplinei, isi impartasesc pasiunea. Desi atrage oameni din cele mai diverse paturi sociale si profesii, tirul cu arcul reuseste sa formeze una dintre cele mai unite colectivitati. Comunitatea arcasilor din intreaga lume prezinta un factor de coeziune pe care il intalnesti la foarte putine alte grupuri.

Tirul cu arcul ne invata istorie

Tirul cu arcul ne invata istorieFoarte putine sporturi se pot lauda cu o componenta educationala atat de pronuntata cum este cazul tirului cu arcul. Istoria atat de fascinanta a arcului si a sagetii a nascut un interes cultural deosebit pentru studierea si practicarea tirului cu arcul. Este un sport care atrage, in egala masura, profesori de istorie, arheologi, istorici amatori, impatimiti de jocuri pe calculator, cititori de literatura fantasy, copii sau simpli curiosi.

Trasul cu arcul este distractiv

Poate mai presus de orice alt argument sta un simplu adevar incontestabil: tirul cu arcul este foarte distractiv. Este incredibil de relaxant, un bun remediu pentru stres si devine, aproape pe nesimtite, o joaca. Exista foarte putni oameni care, odata ce au tras o sageata, nu isi doresc sa mai intinda de cateva ori coarda.

Daca v-am starnit curiozitatea si ati dori sa vedeti pe viu beneficiile acestui sport, va asteptam cu drag la sala de tir cu arcul Ares Archery din Bucuresti.

PROGRAMATI O VIZITA